Térdfájdalom okai és kezelése – Milyen lehetőségeink vannak?

Az állandósuló, gyakran visszatérő térdfájdalom okainak feltárása orvosi kivizsgálást igényel, hiszen számos probléma meghúzódhat a háttérben, amit kezelni szükséges. Ha hirtelen jelentkezik a fájdalom, van néhány, házilag is bevethető praktika a térdfájdalom kezelésére.  A rendszeresen visszatérő vagy fel-fel lángoló térdfájdalom sokak életét megnehezíti, ráadásul egyes esetekben éjszakai térdfájdalom formájában jelentkezik, ami a nyugodt pihenést is ellehetetleníti.

A sajgó ízületek jelezhetik esős vagy hűvösebb idő közeledtét. Ennek okait a tudósok régóta kutatják. Több tanulmány is rámutatott, hogy a térdfájdalom hidegebb időben vagy jelentős légköri változások kapcsán, fronthatás miatt igenis előfordulhat, akárcsak egy csukló vagy könyök, illetve bármilyen más ízület fájdalma. Ez főként a nyomásváltozás, a páratartalom változás miatt fordulhat elő.

Ha kimondottan a hűvös időben vagy fronthatás esetén tapasztalható a térdfájdalom, figyelni kell a térdízület melegen tartására, reggel és este is ajánlott jó meleg zuhanyt, meleg fürdőt venni, rétegesen öltözni, és az ízületeket néhány tornagyakorlattal rendszeresen nyújtani.

Térdfájdalom okai

A térdfájdalom okai szerteágazóak lehetnek. Van, amikor egyértelmű, hogy mondjuk egy túlterhelés vagy rossz mozdulat okozza a panaszokat, míg máskor fogalmunk sincs miért fájhat a térdünk?

Orvosi vizsgálatok, képalkotó vizsgálatok is szükségessé válhatnak az okok feltárásához.

A leggyakoribb kiváltó okok:

  • térdízületek túlerőltetése
  • sportsérülés
  • nyálkatömlő gyulladás
  • ízületi porckopás
  • túlsúly

Elsősorban mindig a kiváltó okot kell megszüntetni/kezelni, a térdfájdalom kezelése ellenkező esetben csak tüneti megoldás lesz.

Térdfájdalom kezelése

A térdfájdalom ellen és eleve az egészséges életvitel részeként ajánlott rendszeresen mozogni, az ízületeket pedig nyújtani! A jógázás, séta, biciklizés mind jó hatással lehetnek a térdízületre is.

Érdemes lehet A-, D-, E-, K vitaminokat, kurkumát, és a porc egészségére jótékony hatást kifejtő térdfájdalmak kezelésére szolgáló készítményeket fogyasztani.

Az ízületek melegen tartása és lefekvés előtti nyújtása, vény nélküli ízületi fájdalmakra javallott krémekkel (pl. rozmaring) történő bekrémezése szintén hatásos lehet a panaszok enyhítésében, lerövidítésében.

Az térdízületre hőtapasz is alkalmazható, ez a vérkeringést serkenti helyileg.

Térdfájdalomra gyógyszer

Komolyabb gyulladás, nem múló térdfájdalom esetén a kezelőorvos gyulladáscsökkentő gyógyszert, gyógytornát esetleg hialuronsav terápiát is előírhat.

A glükozamin-szulfátot tartalmazó készítmények szedését is ajánlják az ízületi fájdalmakkal küszködők számára, ez a fájdalmat és ízületi gyulladást is segíthet csökkenteni. Por és tabletta formájában is elérhetőek a patikák polcain.

Gyulladáscsökkentő térdre

A térdfájdalom kezelése nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel (NSAID), jegeléssel is enyhíthetőek. Ma már gyógyszeres hatóanyagú, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású krémek is elérhetőek, melyekkel a fájdalom enyhíthető.

Ezek egy része akár 12 vagy 24 órás tapasz formájában is megvásárolható, ez esetben a tapaszból szívódik fel a gyulladáscsökkentő a térd területére.

Éjszakai térdfájdalom

Az éjszakai térdfájdalommal küzdők számára furcsa lehet, hogy napközben el tudják végezni a dolgukat, terhelik a térdüket, anélkül, hogy fájna. Aztán mikor pihenni szeretnének éjjel, akkor jelentkezik a fájdalom.

Ennek egyik leggyakoribb oka a térdízület kopása, a térd artrózis. A fokozatos és rendszeres mozgás elengedhetetlen az éjszakai térdfájdalommal küzdők életében, de még így is gyakran van szükség orvosi, gyógyszeres, injekciós terápiákra.

Mielőtt erre sor kerül, érdemes lehet kineziológiai tapaszt is kipróbálni a térd tehermentesítésére.