Miért nem működik a Google rangsorolásod? 16 ok és megoldás

A keresőoptimalizálás világában nincs is annál bosszantóbb, mint amikor rengeteg energiát fektetsz a weboldaladba, mégsem jelenik meg a Google találati listájának élén. Ha te is ebben a helyzetben vagy, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben részletesen végigvesszük, miért nem rangsorol jól a weboldalad a Google-ben, és 16 lehetséges okot, valamint megoldást is bemutatunk. Az első lépés a probléma azonosítása: vajon egyáltalán nem rangsorol a weboldalad, vagy csak nem elég jól? Ezt követően mélyebben belemerülünk a technikai problémákba, mint a robot.txt fájlok és indexelési hibák, majd rátérünk a tartalmi és optimalizálási kérdésekre, mint a kulcsszó kannibalizáció és a keresői szándék.

Bevezetés a rangsorolási problémákba

A Google rangsorolás javítása érdekében elengedhetetlen megérteni, miért nem teljesít jól weboldalad a keresőben. A SEO (Search Engine Optimization) világában számos tényező befolyásolja a helyezéseket, kezdve a technikai SEO-tól és tartalom optimalizálástól egészen az E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) elvekig és linképítésig.

Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori okot és megoldást:

 • Technikai SEO: Győződj meg róla, hogy weboldalad gyorsan betöltődik és mobilbarát.
 • Tartalom optimalizálás: Készíts releváns és minőségi tartalmat, amely megfelel a keresői szándéknak.
 • Keresői szándék: Értsd meg, mit keresnek látogatóid, és ennek megfelelően alakítsd ki tartalmadat.
 • E-E-A-T: Biztosítsd szakértelmedet, hitelességedet és megbízhatóságodat minden tartalomban.

Azonosítsd a problémát: nem rangsorol vagy nem jól rangsorol?

A weboldalad Google rangsorolása kulcsfontosságú az online sikerhez, de néha előfordulhat, hogy nem éred el a kívánt eredményeket. Az első lépés annak megértése, hogy miért nem rangsorolsz jól. Íme néhány lehetséges ok és megoldás:

 • Technikai SEO: Győződj meg arról, hogy az oldalad technikailag megfelelően van optimalizálva. Ellenőrizd a feltérképezési hibákat, az oldal sebességét és a mobilbarát kialakítást.
 • Tartalom optimalizálás: Az oldalaid tartalmának relevánsnak kell lennie a keresői szándékhoz. Használj kulcsszavakat természetes módon és ügyelj arra, hogy értékes információkat nyújts.
 • Keresői szándék: Értsd meg a célközönséged keresési szándékát és ennek megfelelően alakítsd ki tartalmaidat.

Technikai problémák felderítése

A weboldalad Google rangsorolása számos tényezőtől függ, és a technikai SEO hibák gyakran az egyik legfőbb okai annak, hogy nem éred el a kívánt helyezést. A következőkben bemutatjuk, milyen technikai problémák merülhetnek fel és hogyan orvosolhatod őket.

 • Webhely sebessége: Az oldal betöltési ideje kritikus szerepet játszik a Google rangsorolásban. Használj eszközöket, mint a PageSpeed Insights, hogy azonosítsd és javítsd azokat a területeket, ahol lassú lehet az oldalad.
 • Mobilbarát kialakítás: A mobiloptimalizálás ma már alapkövetelmény. Győződj meg róla, hogy weboldalad reszponzív és jól működik minden eszközön.
 • URL struktúra: Az egyszerű és logikus URL-ek segítenek a keresőmotoroknak jobban megérteni az oldalaid tartalmát. Kerüld az összetett URL-eket és használd a kulcsszavakat ésszerűen.
 • Sitemap és robots.

 

Robot.txt és hozzáférési blokkok

Ha a weboldalad nem rangsorol jól a Google-ben, annak egyik gyakori oka lehet a helytelenül konfigurált robot.txt fájl vagy más hozzáférési blokkok. A technikai SEO szempontjából kritikus fontosságú, hogy a keresőmotorok megfelelően tudják indexelni az oldaladat.

Miért fontos ez?

A robot.txt fájl segítségével szabályozhatod, hogy mely oldalak legyenek elérhetőek a keresőmotorok számára. Ha véletlenül olyan részeket is letiltasz, amelyek fontosak a Google rangsorolás szempontjából, az negatívan befolyásolhatja az eredményeidet.

 • Technikai SEO: Győződj meg róla, hogy a robot.txt fájlod nem tiltja le azokat az oldalakat, amelyeket szeretnél indexeltetni.
 • Tartalom optimalizálás: Ellenőrizd, hogy minden lényeges tartalom elérhető-e és megfelelően van-e struktúrálva.

Indexelési hibák

A weboldalad alacsony Google rangsorolása mögött gyakran technikai SEO problémák állnak. Az indexelési hibák olyan rejtett akadályok, amelyek megakadályozzák a keresőmotorokat abban, hogy megfelelően feltérképezzék és rangsorolják az oldaladat. Ezek a problémák különösen fontosak, mert hiába rendelkezel kiváló tartalom optimalizálással vagy erős linképítéssel, ha a keresőmotorok nem tudják indexelni az oldalaidat.

 • Robots.txt fájl: Győződj meg róla, hogy a robots.txt fájlod nem tiltja le véletlenül a fontos oldalak indexelését.
 • Noindex címkék: Ellenőrizd, hogy nincs-e noindex meta tag olyan oldalakon, amelyeket szeretnél indexeltetni.
 • Keresői szándék: Biztosítsd, hogy az oldalad tartalma megfeleljen a felhasználók keresési szándékainak (keresői szándék), így növelve az E-E-A-T (szakértelem, hitelesség és megbízhatóság) értékelést is.

Belső linkek hiánya

Az egyik gyakori hiba, amely miatt a weboldalad nem rangsorol jól a Google-ben, a belső linkek hiánya. A belső linkek fontos szerepet játszanak a SEO-ban és az oldal látogatóinak navigációjában. Ha nincsenek megfelelően elhelyezve, az negatívan befolyásolhatja a Google rangsorolást, mivel ezek segítenek a keresőmotoroknak megérteni az oldalak közötti kapcsolatokat.

A belső linképítés előnyei közé tartozik:

 • Tartalom optimalizálás: A megfelelően kialakított belső linkstruktúra segít abban, hogy az egyes oldalak releváns kulcsszavakkal kapcsolódjanak egymáshoz, ezáltal javítva azok láthatóságát.
 • Keresői szándék kielégítése: A jól átgondolt belső linkelés segíthet abban, hogy a látogatók könnyebben megtalálják az őket érdeklő információkat, így hosszabb ideig maradnak az oldalon.

Oldalbetöltési sebesség

Az oldalbetöltési sebesség kritikus tényező a Google rangsorolás szempontjából. Ha a weboldalad lassan tölt be, az negatívan befolyásolhatja a felhasználói élményt és csökkentheti az oldal látogatottságát, ami végső soron ronthatja a helyezésedet a keresőmotorok találati listáján.

A Technikai SEO egyik alapvető eleme az oldal sebességének optimalizálása. Egy lassú weboldal nemcsak hogy irritáló lehet a látogatók számára, de növeli a visszafordulási arányt is. A Google algoritmusai figyelembe veszik ezeket a mutatókat, így érdemes komolyan venni ezt a tényezőt.

A következő lépések segíthetnek az oldalbetöltési sebesség javításában:

 • Képek optimalizálása: Tömörítsd és megfelelő formátumban töltsd fel őket.
 • Böngésző gyorsítótár használata: Ezzel csökkentheted az ismételt betöltések idejét.

Renderelési problémák

A weboldalad Google rangsorolása szempontjából kritikus, hogy a keresőmotorok megfelelően tudják renderelni az oldaladat. Ha a Google nem tudja helyesen megjeleníteni az oldalt, akkor az negatívan hat a SEO-ra és végül a rangsorolásra is. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori renderelési problémát és azok lehetséges megoldásait.

 • JavaScript blokkolás: Ha az oldalad JavaScript kódjai blokkolják a tartalom betöltését, a Googlebot nem fogja látni azokat az elemeket, amelyek fontosak lehetnek a rangsoroláshoz. Győződj meg róla, hogy minden fontos tartalom elérhető JavaScript nélkül is.
 • Képek és videók optimizálása: A nagy fájlméretű képek és videók lassítják az oldal betöltését, ami rontja a felhasználói élményt és így közvetetten befolyásolja a rangsorolást is. Használj modern formátumokat (pl. WebP) és tömörítsd ezeket a médiumokat.

Tartalmi hiányosságok megoldása

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a weboldalad nem rangsorol jól a Google-ben, az a tartalmi hiányosságok megléte. A megfelelő tartalom optimalizálás elengedhetetlen ahhoz, hogy javítsd a Google rangsorolásodat és vonzóbbá tedd oldaladat a látogatók számára is.

A következő lépések segíthetnek abban, hogy orvosold ezeket a problémákat:

 • Keresői szándék elemzése: Győződj meg arról, hogy tartalmad megfelel-e annak, amit a felhasználók keresnek. Ha nem találják meg azt az információt, amit keresnek, gyorsan elhagyják az oldalt.
 • E-E-A-T alapelvek alkalmazása: Biztosítsd, hogy tartalmad szakértői (Expertise), hitelességi (Authoritativeness) és megbízhatósági (Trustworthiness) szempontból is kiemelkedő legyen.
 • Tartalom frissítése: Rendszeresen frissítsd és bővítsd meglévő tartalmaidat új információkkal és aktuális adatokkal.

6. kulcsszó kannibalizáció

A weboldalad nem rangsorol jól a Google-ben? Lehet, hogy a kulcsszó kannibalizáció az oka. Ez akkor fordul elő, amikor több oldalad ugyanarra a kulcsszóra optimalizált, így azok versenyeznek egymással a keresőben. Ennek következtében egyik sem ér el jó helyezést.

Miért probléma ez? A Google nehezen tudja eldönteni, melyik oldalt rangsorolja előrébb, ami rontja az összes érintett oldal teljesítményét. Ez különösen káros lehet, ha fontos kulcsszavakról van szó.

Megoldás:

 • Tartalom optimalizálás: Ellenőrizd és egyesítsd azokat az oldalakat, amelyek hasonló tartalommal bírnak. Így erősítheted egyetlen oldal pozícióját.
 • Keresői szándék: Győződj meg róla, hogy minden oldalad külön célt szolgál és más-más keresői szándékot fed le.

Tartalmi formátum kérdése

Gyakran előfordul, hogy a weboldalad nem rangsorol jól a Google-ben, mert a tartalom formátuma nincs megfelelően optimalizálva. A tartalom optimalizálása kulcsfontosságú a Google rangsorolás szempontjából, hiszen a keresőmotorok algoritmusai figyelembe veszik az oldalak felépítését és minőségét.

A következő tényezők segíthetnek javítani a tartalom formátumán:

 • Keresői szándék: Győződj meg arról, hogy a tartalmad megfelel annak, amit a felhasználók keresnek. Ez növeli az oldal relevanciáját.
 • E-E-A-T (Szakértelem, Tekintély és Megbízhatóság): Biztosítsd, hogy tartalmad szakértői véleményeken alapuljon és hiteles forrásokból származzon.
 • Technikai SEO: Optimalizáld az oldal betöltési sebességét és mobilbarátságát. Ezek technikai tényezők jelentős hatással vannak az oldal teljesítményére.

Keresői szándék és relevancia

Gyakran előfordul, hogy egy weboldal nem rangsorol jól a Google-ben, mert nem felel meg a keresői szándéknak. A keresői szándék azt jelenti, hogy a felhasználók milyen információt várnak el egy adott kulcsszó beírásakor. Ha az oldal tartalma nem releváns a keresés céljához képest, akkor alacsonyabb helyezést ér el.

A Tartalom optimalizálás során figyelned kell arra, hogy az oldalad pontosan választ adjon a felhasználók kérdéseire. Az E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) kritériumok betartása is segít abban, hogy hitelesebbnek tűnjön az oldalad.

A Technikai SEO elemei is fontosak: győződj meg róla, hogy az oldal gyorsan betöltődik és mobilbarát. A megfelelő linképítés pedig növeli az oldal hitelességét és látogatottságát.

 • Keresői szándék: Az oldal tartalma feleljen meg annak, amit a felhasználók keresnek.

Versenytársak jobb tartalma

Gyakran előfordul, hogy a weboldalad nem rangsorol jól a Google-ben, mert a versenytársaid jobban optimalizált és relevánsabb tartalmat kínálnak. De mit is jelent ez pontosan? Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen tényezők miatt lehet jobb egy versenytárs tartalma, és hogyan javíthatsz ezen.

 • Tartalom optimalizálás: A versenytársak gyakran alaposabban kutatják fel a keresői szándékot, és ennek megfelelően alakítják ki a tartalmukat. Ez magában foglalja az E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) elveinek alkalmazását is.
 • Technikai SEO: A technikai SEO elemek – mint például a gyors betöltési idő, mobilbarát kialakítás és helyes URL struktúra – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy weboldal jobban teljesítsen.
 • Linképítés: Minőségi backlinkek szerzése kulcsfontosságú.

Rossz optimalizálás

A weboldalad Google rangsorolása számos tényezőtől függ, és a rossz optimalizálás jelentős mértékben hátráltathatja a sikeredet. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori hibát, amelyek miatt az oldalad nem teljesít jól.

 • Technikai SEO hiányosságok: A lassú betöltési idő, mobilbarát kialakítás hiánya vagy hibás URL-struktúra mind negatívan befolyásolhatják a rangsorolást.
 • Tartalom optimalizálás elmaradása: Ha a tartalmaid nem relevánsak vagy nem felelnek meg a keresői szándéknak, akkor az oldalad látogatottsága csökkenhet.
 • E-E-A-T problémák: Az Expertise (Szakértelem), Authoritativeness (Hitelesség) és Trustworthiness (Megbízhatóság) kritériumok figyelmen kívül hagyása is komoly hátrányt jelenthet.

egyediség hiánya

A weboldalad nem rangsorol jól a Google-ben? Az egyik gyakori ok az egyediség hiánya. A Google rangsorolási algoritmusai előnyben részesítik az eredeti és egyedi tartalmat, amely értéket nyújt a felhasználóknak. Ha a weboldalad tartalma másolat vagy túlságosan hasonló más oldalakéhoz, akkor nehéz lesz jó helyezést elérni.

SEO szempontból fontos, hogy minden oldalad egyedi legyen. Ez nem csak a szöveges tartalomra vonatkozik, hanem a képekre, videókra és infografikákra is. A Tartalom optimalizálás során figyelj arra, hogy mindig új és releváns információkat nyújts.

 • Keresői szándék: Ismerd meg célközönséged igényeit és készíts olyan tartalmat, amely választ ad kérdéseikre.
 • E-E-A-T: Növeld oldalad hitelességét szakértők bevonásával és megbízható forrásokra való hivatkozással.

Nyelvi problémák

A weboldalad Google rangsorolása szempontjából a nyelvi problémák jelentős szerepet játszhatnak. A helytelenül megfogalmazott tartalom, a rossz fordítások vagy az olvasók számára nehezen érthető szövegek mind-mind negatívan befolyásolhatják a SEO teljesítményt.

Miért fontos a megfelelő nyelvhasználat?

 • Keresői szándék: Ha a tartalmad nem felel meg a keresők által használt kifejezéseknek, könnyen elveszítheted potenciális látogatóidat.
 • E-E-A-T: A szakértelem, hitelesség és megbízhatóság (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) kritériumai között is szerepel a helyes nyelvhasználat.
 • Tartalom optimalizálás: A jól megírt szöveg növeli az oldalon töltött időt és csökkenti a visszafordulási arányt.

A technikai SEO részeként figyelmet kell fordítani arra is, hogy az oldal metaadatai (pl.

Hitelességi tényezők javítása

A weboldalad Google rangsorolása szempontjából elengedhetetlen a hitelesség növelése. Az E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) elvei alapján a keresőmotorok értékelik az oldalad megbízhatóságát és szakértelmét. De hogyan javíthatod ezeket a tényezőket?

 • Szakértői tartalom: Győződj meg róla, hogy tartalmaidat valódi szakértők írják. Ez nemcsak az olvasók bizalmát növeli, hanem a Google is előnyben részesíti.
 • Linképítés: Minőségi külső hivatkozások megszerzése segít növelni az oldalad hitelességét és autoritását. Kerüld a spam linkeket!
 • Tartalom optimalizálás: A jól megírt, releváns tartalom nem csak az olvasókat vonzza, de a SEO szempontból is előnyös.
 • Keresői szándék figyelembe vétele: Az oldaladnak pontosan azt kell nyújtania, amit a látogatók keresnek.

13. manuális büntetések

A Google rangsorolás romlása gyakran összefüggésbe hozható a manuális büntetésekkel, amelyeket a keresőóriás emberi beavatkozással szab ki. Ezek a büntetések komoly hatással lehetnek weboldalad SEO teljesítményére, és számos okból kifolyólag jelentkezhetnek. Érdemes megérteni, miért kaptad ezt a szankciót és hogyan oldhatod meg.

Gyakori okok:

 • Tartalom optimalizálás hiánya: Ha az oldal tartalma nem felel meg a keresői szándéknak vagy gyenge minőségű, könnyen célpontja lehetsz egy manuális büntetésnek.
 • E-E-A-T elvek megsértése: A szakértelem, hitelesség és megbízhatóság (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) hiánya is vezethet ilyen szankciókhoz.
 • Kétes linképítés: Manipulatív linképítési technikák használata esetén is számíthatsz manuális büntetésre.

Külső linkek hiánya

Gyakran előfordul, hogy a weboldalak nem rangsorolnak jól a Google-ben, és ennek egyik fő oka lehet a külső linkek hiánya. A külső linkek vagy backlinkek olyan hivatkozások, amelyek más weboldalakról mutatnak a te oldaladra. Ezek alapvetően fontosak a Google rangsorolás szempontjából.

A külső linkek nemcsak növelik az oldalad hitelességét és autoritását, de hozzájárulnak az E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) kritériumok teljesítéséhez is. Az alábbiakban bemutatjuk, miért fontosak a külső linkek és hogyan javíthatod ezzel az oldalad SEO-ját:

 • Növeli az oldal hitelességét: A minőségi hivatkozások azt jelzik a keresők számára, hogy az oldalad megbízható forrás.
 • Tartalom optimalizálás: A releváns backlinkek segítenek abban, hogy tartalmad jobban illeszkedjen a felhasználók keresési szándékához.

e-e-a-t jelek

Az E-E-A-T, azaz Expertise (Szakértelem), Authoritativeness (Tekintély) és Trustworthiness (Megbízhatóság), kulcsfontosságú tényezők a Google rangsorolás szempontjából. Ha weboldalad nem teljesít jól a keresőben, annak egyik oka lehet az E-E-A-T hiánya. De mit is jelent ez pontosan?

Szakértelem: A tartalomnak szakértői tudást kell tükröznie. Győződj meg róla, hogy cikkeid hiteles forrásokon alapulnak és releváns információkat nyújtanak.

Tekintély: Az oldalad tekintélyét növelheted más megbízható oldalakra mutató linkekkel és idézetekkel. A minőségi linképítés segít ebben.

Megbízhatóság: Fontos, hogy az oldaladon található információk hitelesek legyenek. Használj biztonsági tanúsítványokat és tüntesd fel az elérhetőségeidet.

Algoritmus változások hatásai

A Google rangsorolási algoritmusai folyamatosan fejlődnek, hogy a legrelevánsabb és legértékesebb tartalmakat nyújtsák a felhasználóknak. Az algoritmus változások hatásai jelentősek lehetnek a weboldalad SEO teljesítményére nézve. Ha nem figyelsz ezekre, könnyen lemaradhatsz a keresési eredmények éléről.

Az alábbiakban bemutatunk néhány főbb tényezőt, amelyek befolyásolhatják az oldalad rangsorolását:

 • Technikai SEO: A weboldalad technikai felépítése kritikus fontosságú. Győződj meg róla, hogy az oldal gyorsan betöltődik, mobilbarát és nincsenek rajta technikai hibák.
 • Tartalom optimalizálás: Az értékes és releváns tartalom elengedhetetlen. Frissítsd rendszeresen az oldalt új cikkekkel és információkkal.
 • Keresői szándék: Értsd meg, mit keresnek a felhasználók, és ennek megfelelően alakítsd ki a tartalmaidat.

Google

Következtetések és további lépések

A weboldalad Google rangsorolásának javítása érdekében számos tényezőt kell figyelembe venned. A technikai SEO, a tartalom optimalizálás és a keresői szándék megértése mind-mind kulcsfontosságú elemek. Az E-E-A-T (Szakértelem, Hitelképesség, Hatóság) elvei alapján épített tartalom segít növelni az oldalad hitelességét.

Az alábbiakban néhány konkrét lépést találsz:

 • Technikai SEO: Győződj meg róla, hogy weboldalad gyorsan betöltődik és mobilbarát.
 • Tartalom optimalizálás: Írj releváns, minőségi tartalmat, amely megfelel a felhasználók keresési szándékainak.
 • Linképítés: Szerezz be minőségi visszahivatkozásokat megbízható forrásokból.

Záró gondolatok

Összegzésként elmondható, hogy a weboldalad gyenge rangsorolásának számos oka lehet, amelyek közül mindegyik külön figyelmet igényel. A technikai hibáktól kezdve a tartalmi minőség hiányosságain át a nem megfelelő kulcsszó-optimalizálásig, mind-mind komoly hatással lehetnek az oldalad teljesítményére. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd és frissítsd a weboldalad, figyelj a felhasználói élményre, és tartsd be a Google irányelveit.

Ne feledd, a SEO egy folyamatos folyamat, amely állandó figyelmet és tanulást igényel. Ha sikeresen szeretnél boldogulni a keresőoptimalizálás világában, érdemes tovább mélyíteni a tudásodat, és naprakésznek maradni a legújabb trendekkel és gyakorlatokkal kapcsolatban.